Pieróg biłgorajski

Coś nowego z działu foto-kuliniara, czyli upiecz i zrób zdjęcia. Potrawa znana z moich rodzinnych stron, co ciekawe nigdy nie była pieczona w moim domu (albo tego nie pamiętam), zatem w ramach powrotu do korzeni kulinarnych mała lekcja tradycji i oczywiście jej fotodokumentacja. 


Pieróg biłgorajski_IKONA 2

PIERÓG BIŁGORAJSKI – KRUPINIAK,KRUPINIOK…

Czym jest właściwie to danie, skoro kształtu pieroga nie przypomina wcale? Wygląd bardziej przywodzi na myśl foremkowe pasztety, niż półokrągłe tradycyjne gotowane pierogi ruskie (bądź z innym farszem). Tak naprawdę kształt formy nie ma znaczenia, można upiec go w dowolnej formie, a możliwości
lekkiej modyfikacji są natomiast dwie – pieróg możemy wykonać bez ciasta na zewnątrz – tzw. „łysy” lub „w ubranku” – z drożdżową skórką. Moja wersja to pieróg bez ciasta drożdżowego. Jeśli lubicie szczególnie kaszę gryczaną i ziemniaki, to jest to coś dla Was!

Przechodząc do sedna, tj. do farszu (w przypadku pieroga w cieście) składa się ono z następujących składników:

  • ziemniaki
  • kasza gryczana
  • biały ser
  • jajka
  • śmietana
  • masło (opcjonalnie smalec ze skwarkami)
  • przyprawy – pieprz i sól, mięta

Przepisów w Internecie jest sporo, także na pieróg biłgorajski. Dość trafnym wyborem tego jednego wydało mi się zaczerpnięcie go ze strony „Uwaga Babcia Gotuje”. Sam przepis zamieszczam poniżej… a na szybko ilościowe proporcje także tu:

PRZEPIS NA PIERÓG BIŁGORAJSKI

…a na szybko ilościowe proporcje także tu:

1 kg ziemniaków
5 jaj
250ml śmietany (ja użyłam 18% )
450g sera białego
2 łyżki masła
500g kaszy gryczanej
sól , pieprz

Słów kilka o pierogu – www.lubelskie.pl


Kilka moich uwag co do samego przepisu, żeby wszystko dobrze wyglądało i smakowało:

  • polecam do wypiekania nieduże foremki tzw. ‚keksówki’, zamiast jednej dużej formy – łatwiej będzie można wyjąć gotowy pieróg z formy, także mniejsze plastry będą ładniej wyglądały na talerzu.
  • ciasto przed pieczeniem powinniśmy lekko przesolić (po upieczeniu będzie w sam raz)
  • upieczone ciasto powinno wystygnąć zanim zechcemy wyjąć je z formy, to zapobiegnie jego rozsypaniu się, chłodne będzie można kroić w plastry
  • wspaniale smakuje solo z gęstą śmietaną, zsiadłym mlekiem, sosem czosnkowym lub zamiast ziemniaków do obiadu, zarówno na ciepło jak i na zimno!

 Pieróg biłgorajski_3

Pieróg biłgorajski_14

Pieróg biłgorajski_7

Pieróg biłgorajski_2

Pieróg biłgorajski_9

Pieróg biłgorajski_13

Reklamy

18 thoughts on “Pieróg biłgorajski

  1. Właśnie wróciłam z urlopu, gdzie kilka dni spędziłam niedaleko Zamościa. Spróbowałam ten pieróg. Był przepyszny, dlatego na pewno spróbuję zrobić go w domu

    Polubienie

  2. Niestety, pieroga nie spożywa się zamiast ziemniaków do obiadu, jest to odrębne danie i tak też powinno być traktowane. Pochodzę z powiatu Biłgorajskiego i u nas nawet przy stole wigilijnym pieróg traktowany jest jako jedno z dwunastu dań.

    Polubienie

    1. Ja też stamtąd pochodzę, z samego Biłgoraja nawet i wiem już, że każdy może jeść wszystko na własny sposób, nie dziwi mnie już nawet, jeśli ktoś je gołąbki (zawinięte w liście kapusty z ryżem i mięsem w środku) a obok nakłada gotowane ziemniaki 🙂 U mnie pieroga biłgorajskiego nie jada się na Wigilię, ale na pewno może być także odrębnym daniem, nawet Wigilijnym 🙂

      Polubienie

  3. Poza tym upieczenie pieroga wcale nie jest takie proste jak mogłoby się wydawać. Nawet jakość składników ma ogromne znaczenie!

    Polubienie

  4. Heh… myślę że to jest tak jak z piernikami, wielu je wypieka ale tylko jedne są prawdziwe 🙂 te Toruńskie 😉 W niedziele w Biszcza był dzień miodu i pieroga, jest zawsze w lipcu, tam można skosztować jak smakuje pieróg pieczony przez babcie 🙂

    Polubienie

    1. Hmm, rzeczywiście ich tu nie ma, bo przepis był pod linkiem 🙂 Ale dla ułatwienia dodam proporcje. Dzięki! 🙂

      1 kg ziemniaków
      5 jaj
      250ml śmietany (ja użyłam 18% )
      450g sera białego
      2 łyżki masła
      500g kaszy gryczanej
      sól , pieprz

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s