Pieróg biłgorajski

Coś nowego z działu foto-kuliniara, czyli upiecz i zrób zdjęcia. Potrawa znana z moich rodzinnych stron, co ciekawe nigdy nie była pieczona w moim domu (albo tego nie pamiętam), zatem w ramach powrotu do korzeni kulinarnych mała lekcja tradycji i oczywiście jej fotodokumentacja. 


Pieróg biłgorajski_IKONA 2

PIERÓG BIŁGORAJSKI – KRUPINIAK,KRUPINIOK…

Czym jest właściwie to danie, skoro kształtu pieroga nie przypomina wcale? Wygląd bardziej przywodzi na myśl foremkowe pasztety, niż półokrągłe tradycyjne gotowane pierogi ruskie (bądź z innym farszem). Tak naprawdę kształt formy nie ma znaczenia, można upiec go w dowolnej formie, a możliwości
lekkiej modyfikacji są natomiast dwie – pieróg możemy wykonać bez ciasta na zewnątrz – tzw. „łysy” lub „w ubranku” – z drożdżową skórką. Moja wersja to pieróg bez ciasta drożdżowego. Jeśli lubicie szczególnie kaszę gryczaną i ziemniaki, to jest to coś dla Was!

Przechodząc do sedna, tj. do farszu (w przypadku pieroga w cieście) składa się ono z następujących składników:

  • ziemniaki
  • kasza gryczana
  • biały ser
  • jajka
  • śmietana
  • masło (opcjonalnie smalec ze skwarkami)
  • przyprawy – pieprz i sól, mięta

Przepisów w Internecie jest sporo, także na pieróg biłgorajski. Dość trafnym wyborem tego jednego wydało mi się zaczerpnięcie go ze strony „Uwaga Babcia Gotuje”. Sam przepis zamieszczam poniżej… a na szybko ilościowe proporcje także tu:

PRZEPIS NA PIERÓG BIŁGORAJSKI

…a na szybko ilościowe proporcje także tu:

1 kg ziemniaków
5 jaj
250ml śmietany (ja użyłam 18% )
450g sera białego
2 łyżki masła
500g kaszy gryczanej
sól , pieprz

Słów kilka o pierogu – www.lubelskie.pl


Kilka moich uwag co do samego przepisu, żeby wszystko dobrze wyglądało i smakowało:

  • polecam do wypiekania nieduże foremki tzw. ‚keksówki’, zamiast jednej dużej formy – łatwiej będzie można wyjąć gotowy pieróg z formy, także mniejsze plastry będą ładniej wyglądały na talerzu.
  • ciasto przed pieczeniem powinniśmy lekko przesolić (po upieczeniu będzie w sam raz)
  • upieczone ciasto powinno wystygnąć zanim zechcemy wyjąć je z formy, to zapobiegnie jego rozsypaniu się, chłodne będzie można kroić w plastry
  • wspaniale smakuje solo z gęstą śmietaną, zsiadłym mlekiem, sosem czosnkowym lub zamiast ziemniaków do obiadu, zarówno na ciepło jak i na zimno!

 Pieróg biłgorajski_3

Pieróg biłgorajski_14

Pieróg biłgorajski_7

Pieróg biłgorajski_2

Pieróg biłgorajski_9

Pieróg biłgorajski_13

Advertisements

18 thoughts on “Pieróg biłgorajski

  1. Właśnie wróciłam z urlopu, gdzie kilka dni spędziłam niedaleko Zamościa. Spróbowałam ten pieróg. Był przepyszny, dlatego na pewno spróbuję zrobić go w domu

    Lubię to

  2. Niestety, pieroga nie spożywa się zamiast ziemniaków do obiadu, jest to odrębne danie i tak też powinno być traktowane. Pochodzę z powiatu Biłgorajskiego i u nas nawet przy stole wigilijnym pieróg traktowany jest jako jedno z dwunastu dań.

    Lubię to

    1. Ja też stamtąd pochodzę, z samego Biłgoraja nawet i wiem już, że każdy może jeść wszystko na własny sposób, nie dziwi mnie już nawet, jeśli ktoś je gołąbki (zawinięte w liście kapusty z ryżem i mięsem w środku) a obok nakłada gotowane ziemniaki 🙂 U mnie pieroga biłgorajskiego nie jada się na Wigilię, ale na pewno może być także odrębnym daniem, nawet Wigilijnym 🙂

      Lubię to

  3. Poza tym upieczenie pieroga wcale nie jest takie proste jak mogłoby się wydawać. Nawet jakość składników ma ogromne znaczenie!

    Lubię to

  4. Heh… myślę że to jest tak jak z piernikami, wielu je wypieka ale tylko jedne są prawdziwe 🙂 te Toruńskie 😉 W niedziele w Biszcza był dzień miodu i pieroga, jest zawsze w lipcu, tam można skosztować jak smakuje pieróg pieczony przez babcie 🙂

    Lubię to

    1. Hmm, rzeczywiście ich tu nie ma, bo przepis był pod linkiem 🙂 Ale dla ułatwienia dodam proporcje. Dzięki! 🙂

      1 kg ziemniaków
      5 jaj
      250ml śmietany (ja użyłam 18% )
      450g sera białego
      2 łyżki masła
      500g kaszy gryczanej
      sól , pieprz

      Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s