Pampuchy!

Łasuchem będąc, gotowanie kochając na sobotnie śniadanie wyprodukowałam pampuchy. Plan był taki, że miałam ochotę na racuchy, ale nie miałam jajek, które zazwyczaj do nich dodawałam. Znalazłam więc przepis, który gwarantuje, że będzie pysznie i bez jajek, ale na drożdżach. Przepis zastosowałam, zajadaliśmy się aż do poniedziałku… Dla tych co nie liczą kalorii – róbcie śmiało!


Twin 1 pampuchy - ikona przepis 2


SKŁADNIKI na CIASTO:

  • 650 g mąki + dodatkowa do podsypywania na stolnicy
  • 400 ml ciepłej wody
  • 50 g mąki z pestek dyni
  • 2 opakowania suszonych drożdży (ok. 30 g)
  • 2 łyżki oleju/oliwy
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru

NADZIENIE:

  • 10 średnich śliwek (najlepiej zapytać w sklepie, z jakich łatwo odchodzą pestki)
  • 1 jabłko
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • pół cytryny
  • cukier w zależności od potrzeby (kwaśności owoców)

WYKONANIE:

  1. CIASTO – mieszamy lub najlepiej przesiewany ze sobą mąkę i sól, dodajemy suszone drożdże, cukier i olej, po czym dolewamy po trochu ciepłą wodę, uważając na konsystencję, by nie była zbyt lepka (możliwe będzie dodanie mniejszej ilości wody). Całość łączymy ze sobą (najlepiej silikonową łyżką) do gładkiej konsystencji, w miarę potrzeby dodajemy mąki lub wody. Takie ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę lub jak zrobiłam to ja, wstawiamy do piekarnika na ok. 50 st. Celsjusza na tryb „podgrzewanie potrwa”, co w 10-15 minut sprawia, że ciasto nam ładnie wyrośnie.
  2. NADZIENIE – podczas wyrastania ciasta przygotowujemy nadzienie. Myjemy i osuszamy owoce, jabłko obieramy, śliwki pozbawiamy pestek. Wszystko kroimy w niedużą kostkę, ok. 1 x 1 cm. Owoce wrzucamy do rozgrzanej patelni i dosypujemy cukru w zależności od upodobań oraz wyciskamy sok z połowy cytryny (lub więcej, jak wolimy). Tak przygotowane owoce prażymy przez jakiś czas, aż jabłka będą lekko miękkie (śliwki będą szybciej). Odkładamy owoce na bok i studzimy owoce. By trwało to krócej, możemy przełożyć je do zimnego plastikowego lub szklanego naczynia (nie metalowego).
  3. ZAWIJANIE – szykujemy stolnicę i rozsypujemy na niej mąkę. Kiedy nasze ciasto jest już ładnie wyrośnięte nabieramy je naoliwiona łyżką/ łyżką silikonową i obtaczamy w mące, by się zbytnio nie lepiło do rąk. Robimy na dłoni placek ok. 8 cm średnicy, nakładamy porcję owocowego nadzienia i zalepiamy z nim brzegi (jak przy pierogach) po czym robimy w dłoniach kulkę. Odkładamy na bok, by nieco podrosły.
  4. SMAŻENIE –  na głębokim rozgrzanym tłuszczu, utrzymujemy niewielki ogień, kładziemy delikatnie nasze pampuchy, obsmażamy po 2 minuty z obu stron. Odkładamy je na papierowe ręczniki do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
  5. PODANIE – gotowe pampuchy najlepiej smakują jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem.

Zamiast jabłek, postanowiłam wykorzystać śliwki, które uwielbiam oraz jedno jabłko, jakie jeszcze mi zostało. Mała modyfikacja, a efekt wprost wyśmienity. Pampuchy przypominają w smaku tak naprawdę pączki. Tym bardziej, że jedne i drugie są na bazie drożdży. W pampuchach nie mamy za to masła i jajek. Ciasto, w które należy zawijać nadzienie, jest niezwykle delikatne, dość trudno się z nim obchodzić. Klei się do rąk, dlatego też trzeba je obtoczyć w mące, a łyżkę, którą nabieramy porcje ciasta, maczać w oleju (myślę też, że łyżka pokryta silikonem sprawdziła by się w tej roli doskonale). Smażenie pampuchów, powinno odbywać się jak pączków, tj. na głębokim tłuszczu, po którym sobie pływają. Nie wiem tak naprawdę, czy moja wersja, płytszego tłuszczu, kiedy leżały one na niej, nie zaś na tłuszczowej fali, była bardziej dietetyczna. Nie miałam serca lać butelkę oleju, do wykonania śniadania… Nie dałam rady.

Efekt był świetny. Wyrób końcowy o smaku pączków, z nadzieniem śliwkowo-jabłkowym do kawy z mlekiem – bajka! Piękna słoneczna sobota tylko dopingowała chęci kreatywne do zdjęć, dlatego też poniżej niewielka galeria moich dokonań.


Pampuchy_1

Pampuchy_2

Pampuchy - 2 zdjęcia

Pampuchy_5

Pampuchy_6

Pampuchy_8

Pampuchy_3 (2)


Reklamy

2 thoughts on “Pampuchy!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s