Jabłka przed wieprzem…

Pyszne, danie do którego wracam po raz trzeci, bo uwiodło mnie prawdziwie swoim smakiem. Polędwiczka wieprzowa z jabłkami. Trochę nietypowo, ale dla tych co lubią połączenie mięsa z owocami będzie miłym odkryciem. Z odrobiną tymianku i kaszą jęczmienną to duet idealny!

IKONA - Polędwiczki z jabłkami NAPIS


Wiele razy słyszałam, że zrobić dobrze polędwicę wieprzową to pestka, a w programie „Ugotowani” często jest pogardzanym mięsem (z uwagi na tą rzekomą prostotę i trudność zepsucia dania). Tak naprawdę to świetne mięso, jeśli chcemy mieć pewny smaczny obiad. Jednak o czym trzeba przy nim pamiętać, to to, że smażyć powinno się je krótko, gdyż przetrzymane dłużej na patelni wysycha i traci swoją soczystość. Dla tych, których udało mi się zachęcić opisem i zdjęciem zapraszam do gotowania!

SKŁADNIKI:

  • polędwiczka wieprzowa
  • 4-5 jabłek – szara reneta (najlepiej niedużych)
  • 2 cebule, najlepiej łagodne szalotki
  • 100 ml gęstej śmietany 18%
  • 3 łyżki octu jabłkowego (i/lub cydr jabłkowy)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • pieprz i sól
  • tymianek
  • łyżka cukru

PRZEPIS:

1 – Mięso należy umyć i oczyścić. Kroimy je na 1-centymetrowe plasterki w poprzek jej długości (w poprzek włókien). Lekko solimy i odstawiamy na bok by zająć się jabłkami.

2 – Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na ok 1 cm plasterki równej grubości (jednolicie się nam wówczas usmażą). Posypujemy łyżką cukru. Na rozgrzanej patelni z łyżka masła układamy jabłka i prażymy je kilka minut do rumianego wyglądu, obracając je delikatnie drewnianą łyżką. Następnie zdejmujemy z patelni ” na chwilę” do innego naczynia (lub możemy wziąć druga patelnię na polędwiczki, a jabłka zostawić na tej, na której były prażone; będą wówczas nadal ciepłe).

3 – Cebulki kroimy w drobną kostkę i odstawiamy na bok. Na patelni na rozgrzanej łyżce masła klarowanego układamy na płasko polędwiczki i po ok. 1 min obsmażamy je z dwóch stron, by mięso było ścięte, nie za długo. Dodajemy następnie pokrojoną cebulkę, 2 łyżki octu (albo cydr jabłkowy), pieprz, sól i tymianek (wszystko wg uznania, do pożądanego smaku) oraz śmietanę. Całość podduszamy ze sobą parę minut. Na sam koniec dodajemy jabłka i delikatnie mieszamy ze sobą. Gotowe!

PODANIE

Według mnie do tego dania idealnie pasuje pasza jęczmienna (np. wiejska). Jestem jej wielkim fanem, ale warto spróbować także z innym rodzajem kaszy czy ryżu. Zatem smacznego!


 

Polędwiczki z jabłkami

Advertisements

4 thoughts on “Jabłka przed wieprzem…

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s