Ośmiornica z ziemniakami

Wiem, że dla niektórych potwory morskie, tj. owoce morza, pozostaną potworami do końca ich życia, nie nadającymi się do jedzenia, bynajmniej właśnie do tego… Sama w rodzinie mam osoby zakochane w rybach, które ośmiornicy nie zjedzą zapewne nigdy. Szanuję to, ale tez dziwię się tak samo. Wiem też, że ośmiornica, mimo swojego wyglądu odpowiednio przyrządzona zaspokaja smakiem tych odważnych, którzy zdecydowali się jej spróbować. Zaskoczcie siebie, zaskoczcie znajomych, zróbcie ośmiornicę!

Ośmiornica - IKONA


 Ośmiornica z ziemniakami

To danie z ośmiornicą w roli głównej to inspiracja podróżą do Portugalii, choć raczej jej ciepłym wspomnieniem, gdyż byłam tam bardzo dawno. Pełna ryb i owoców morza Portugalia dopiero teraz kojarzy się dla mnie ze smakiem, który chciałabym mieć w kuchni. Nie każdy jako dziecko lubi owoce morza. To danie to pomysł na inny obiad. Ziemniaki zawsze ‚brzmią’ dla mnie w kuchni polsko, ale w końcu nie tylko u nas się je popularnie jada. Z kolei ryby i owoce morza to u nas nadal niepopularne dania w kuchni, choćby z uwagi na ich cenę.  Zamiast kotleta proponuję Wam jego ciekawy zamiennik. Z ziemniakami w mundurkach, z cytrynowo-czosnkowym aromatem na pewno Wam posmakuje. Świeża ośmiornica to koszt ok. 36 zł/kg, mrożona kosztuje bardzo podobnie. To cena czystej świeżej wołowiny, więc jeśli macie ochotę na inne mięso (i odwagę) to skosztujcie. 


SKŁADNIKI :

  • 1 ośmiornica, może być większa (1kg), ja użyłam małej 0,5kg
  • 1 kg małych młodych ziemniaków
  • 2 cytryny
  • czosnek
  • kolendra
  • liście laurowe
  • oliwa
  • sól morska

PRZEPIS:

1 – Ośmiornicę mrożoną należy rozmrozić i bezwzględnie obtłuc młotkiem, by nie była później po pieczeniu gumowata. Zróbmy to dość solidnie, z każdej strony i na każdej macce…

2 – Ziemniaki musimy dobrze wyszorować pod wodą, bo będą najpierw gotowane w mundurkach, a później zapiekane z ośmiornicą. Zalewamy je zimną wodą, solimy i gotujemy ok. 10 min. . Później odcedzamy i układamy je w naczyniu żaroodpornym na polanym uprzednio oliwą dnie. Do pieczenia część ziemniaków przekroiłam, by się lekko przypiekły.

3 – Umytą i obtłuczoną ośmiornicę wkładamy do gotującej się wody z cytryną pokrojoną w ćwiartki, na jakieś 8 min.  Przy wkładaniu do wody jej ramiona się zwiną i nabierze ona żywszego koloru (jak na zdjęciu). Po ok. 8 min. (pamiętajcie, że za długo trzymana może być później gumowata), wyciągamy ją i układamy w naczyniu żaroodpornym przy ziemniakach. Całość polewamy oliwą, posypujemy pokrojonymi w plasterki czosnkiem i posypujemy solą morską.

4 – Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, na ok. 20 min. Po wyjęciu z piekarnika przed podaniem z ośmiornicy najlepiej jest odkroić ramiona, gdyż są one najlepsze i najładniej prezentują się na talerzu (przy czym całość jest jadalna). Zatem pysznego życzę!

AGA_2858 Ośmiornica po wyjęciu z wody (obgotowana)AGA_2866 Przed wstawieniem do piekarnika…

Ośmiornica zapiekana

Advertisements

3 thoughts on “Ośmiornica z ziemniakami

  1. Wow! Pięknie wygląda! Próbowałam już krewetek, małży i kalmarów, ale ośmiornicy jeszcze nie było mi dane spróbować. Z ziemniakami wygląda mega apetycznie i wierzę, że smakuje wybornie 🙂

    Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s